De Ezel

Lief, aanhankelijk, mooi, leergierig, trouw, gezellig, sterk, sober en zeer slim. Kortom een echte persoonlijkheid. Zo kunnen we nog wel even doorgaan met het noemen van positieve eigenschappen van de ezel. Veel mensen hebben helaas een ander beeld van de ezel. Lui, koppig, eigenwijs, niet zo sierlijk als een paard en vooral dom.
Het voordeel van gedomesticeerde ezels ten opzichte van paarden is dat zij kleiner zijn, beter bestand tegen extreme klimatologische omstandigheden en makkelijker te hanteren en te voeden. Vooral op bergpaden is hun tredzekerheid een pré.

De reputatie van ezels dat zij eigenzinnige dieren zijn, heeft vooral te maken met hun bijzondere intelligentie en voorzichtigheid. Ezels zijn in tegenstelling tot paarden geen vluchtdieren. Hun herkomst uit bergachtige omgevingen maakt dat zij bij gevaar compleet verstarren. Ze zijn daardoor niet met dwang te porren wanneer men ze wil aandrijven in situaties waar zij gevaar in zien. De stress zal eerder hun halsstarrigheid vergroten. Is eenmaal hun vertrouwen gewonnen, dan tonen zij hun vriendelijke en volgzame aard.

Mannelijke ezels heten ezelhengsten. Vrouwelijke ezels ezelinnen. Jongen van ezels heten ezelsveulens. Gecastreerde (gesneden) ezelhengsten heten oenen of klunzen, of (naar analogie met paarden) ruinen.

Een kruising tussen ezelhengst en paardenmerrie wordt muildier genoemd, die tussen ezelin en paardenhengst heet een muilezel. Alle mannelijke nakomelingen tussen deze kruisingen zijn onvruchtbaar.

Leentje
Leentje hoort al sinds 2003 bij onze “Beestenboel”. We kochten haar drachtig, want ook ezels zijn kudde (of gezelschapsdieren) en horen niet alleen. En al zet je ze bij andere dieren; als wij onder bv. Russen of Chinezen zijn, zijn we wel onder de mensen, maar we spreken niet dezelfde taal, we hebben andere gewoontes, en dus begrijpen we elkaar niet.
Om die reden hebben we dus 2 ezeltjes; ze horen met soortgenoten onder elkaar. Leentje is een super gesocialiseerde ezelin; zij is gewend aan wandelen en vreemde dingen. Ik ging met haar veel wandelen, samen met de honden. Op die manier leerde zij zich in het verkeer, op de weg, als goede wandelezel” te gedragen; ze is niet snel onder de indruk van iets. Leentje is zeer geschikt om te wandelen met kinderen op haar rug. (zie foto) Ezels zijn absoluut niet dom!! Eerder voorzichtig (een ezel stoot zich GEEN TWEE KEER AAN ÉÉN STEEN!!) Waterplassen, daar ga je omheen in plaats van door heen. En als de honden over een bruggetje gaan, durft Leentje dat ook. Je moet eerst voordoen en laten zien dat dingen niet eng zijn en het vertrouwen geven dat ze daar overheen kunnen, dat het normaal is! De jonge ezels leren weer van haar.

img_0540_660